Doorgaan naar hoofdcontent

Slapend rijk en moeiteloos slim: Pleidooi voor niet actief leren

De uitdrukking 'actief leren' suggereert dat er ook zoiets bestaat als 'niet actief leren.' Meer nog: het drukt een impliciet waardeoordeel uit over zijn tegenhanger, de lamlendige, vadsige, niet actieve loot van de familie. Zelf kijk ik daar anders tegenaan. Van die arbeidsethiek 'In het zweet uws aanschijns zult Gij uw Kennis verwerven' moet  ik niets hebben. Ik ben voor het moeiteloos verwerven van geld, lieven, kennis en single malt whisky. Als het effe kan, moet het vanzelf gaan. Slapend rijk en moeiteloos slim. Ik sta als eerste in de rij om een geheugenchip te laten inplanten. Al die uren studie, al die bestede energie, waar is dat tenslotte goed voor? Het leven is kort. Laat ons dus zuinig met onze tijd omspringen.

Die economie pas ik consequent toe. Als ik les geef, verhef ik bijvoorbeeld nooit mijn stem. Op die manier kunnen mijn leerlingen de les in de klas naast ons volgen. Mijn motto: doe niet zelf wat je door een ander kunt laten doen (vraag het maar aan mijn vrouw.) En als ik schrijf, moet dit zijn over belangwekkende zaken zoals actief leren. Of over het verschil tussen een, goede blend en een single malt. Voor iets minder stroop ik mijn mouwen niet op. Actief leren: bah! Een chip inplanten, dat is het helemaal voor mij. Maar die is er dus nog niet.

'Actief leren' drukt ook een tegenstelling uit met eerdere vormen van leren. Het nieuwe dat het oude verdringt. Want nieuw is beter. Dit wens ik hier toch te relativeren. Nieuw is vaak gewoon maar nieuw en moet zijn deugdelijkheid nog bewijzen. Zo heb ik eens in een vlaag van modernisme een automatische tandenborstel gekocht. Rotzooi! Het trilt, davert en kriebelt en als ik niet oppas, dan centrifugeert het mijn tandpasta tegen de spiegel. Weg ermee! Alles wat op stroom werkt is voor mij trouwens verdacht en een potentiële ergernis. Mijn bankkaarten worden opgeslokt, mijn auto start alleen op dagen met twee lettergrepen en mijn haardroger ontvlamt spontaan in stand drie. Nee, nieuw is niet noodzakelijk beter. Een goede raad:  blijf bij het vertrouwde. Stop je centen in je sokken, ga te voet en droog je haren in de wind.

Het enige argument dat hout snijdt, is dat actief leren leuk is. Voor de kinderen dan. Tenminste, dat hoor je toch in de verkooppraatjes. Zelf heb ik de indruk dat de kinderen in mijn klas elke uitdrukking waar 'leren' in voorkomt wantrouwen. Hier, jongens: een pil. Het is een mooie roze, dus: slikken maar. Ja, het is een mooie roze, maar het blijft een pil. En het blijft leren.
Kinderen en ik, wij zitten op dezelfde golflengte. Eigenlijk wil ik ook heel de dag spelen of niks doen. Als ik op maandagmorgen mijn les begin met "Komaan jongens, aan het werk!" dan glijdt de helft van mijn publiek onder zijn lessenaar. Ik moet de boodschap handig verpakken of de sfeer zit kapot van bij het begin. Dat betert naarmate de week vordert. Op wóensdag kan ik hun al interessante taken geven zoals:
"Neem je boek bladzijde veertien. Schrijf dat lesje zonder fouten over." Of: "Bedenk zelf nu eens tien boeiende vraagstukken met de prijzen van de Schotse whisky's." Wie uitlegt vraagt, vliegt terug naar zijn plaats. "Wees zelfredzaam en creatief' zeg ik dan. Tja, in het begin levert dat wel eens een traantje op. En een enkele hardliner rukt dan toch nog op tot aan mijn bureau. Maar dan speel ik gewoon mijn troefkaart uit en zeg dat ze maar eens moeten beginnen actief te leren.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet tegen. Nu ik hier zit te schrijven en mijn gedachten laat gaan over actief leren, begin ik er zelfs de sterke kanten van in te zien. Ik wantrouw gewoon het nieuwe. Maar dat wil niet zeggen dat ik het actief leren-ding niet wil uitproberen.
Er is veel goeds over te zeggen: het werkt niet op stroom, ik moet minder uitleggen en de kinderen doen al het werk. Alleen... de naam zit fout. Uw product mag dan misschien deugen, de verpakking is pover. U schrikt de mensen af. Dat 'actief werkt averechts op slome mensen zoals ik. Actief, actief, je hoort niet anders tegenwoordig. Zelfs gepensioneerden dienen actief te zijn, of ze worden met een schuin oog bekeken. ContractWERK? HoekenWERK? Alsjeblieft zeg! Vergeet niet wie uw klanten zijn. Uw klanten, dat zijn mijn kinderen en ik, willen maar één ding en dat is spelen. En niks doen. Wij eisen het recht op om lui te zijn. Wij verzetten ons met klem tegen de jachtige levensstijl die ons door de rest van de maatschappij wordt opgedrongen. Laat ons klooien in een hoek, kliederen met kleuren, onze krant lezen. Of gewoon niks doen. Want die geheugenchip, die komt er aan, hoe dan ook. En dan is heel die kwestie over leren, actief of passief, geen punt meer. Dan leggen we de scholen plat, zaaien gras en spelen tot het donker wordt.
Actief leren? Geen kwestie om je druk over te maken...


Auteursrecht: Jules Grandgagnage

Reacties

Populaire posts van deze blog

Plato's allegorie van de grot: hoe word je filosoof?

In het zevende boek van zijn dialoog 'Politeia' (de Staat) laat de Griekse filosoof Plato zijn personage Socrates een verhaal vertellen dat nu bekendstaat als 'de allegorie van de grot'. Waar gaat dit verhaal precies over en, vooral: wat wilde Plato hiermee bereiken? Om dit te begrijpen is het nodig om wat meer over Plato's Ideeënleer te weten en hoe hij de taak van de filosoof-koning zag. De tocht uit de duistere grot en haar bedrieglijk schaduwspel naar het licht en de werkelijkheid van de Ideeën is het pad dat elke filosoof-regeerder volgens hem moet volgen.

Situering binnen de dialoog 'Staat' De tekst met de allegorie van de grot is te vinden in Plato's dialoog Staat, waarin hij zijn denkbeelden uiteenzet over de ideale staat. In deze ideale maatschappij heeft iedereen zijn taak, van arbeider en soldaat tot filosoof en staatsman. Voor Plato (4e eeuw v.Chr.) is de beste staatsman (regeerder) tevens een filosoof, omdat die geacht wordt de meeste wijs…

Ken jezelf: Tarot persoonlijkheidskaart en zielskaart

Wie zijn geboortedag, geboortemaand en geboortejaar kent, en een eenvoudige cijfersom kan maken, kan snel zijn persoonlijkheidskaart en zielskaart van de tarot berekenen. Heb je die twee getallen, kijk dan vervolgens naar de betekenissen van de bijbehorende tarotkaarten van de Grote Arcana. Je kunt het als spel opvatten of als spirituele gids. De gebruikte tarotkaarten uit 1889 werden ontworpen door de Zwitserse occultist Oswald Wirth, die zich baseerde op de Tarot van Marseille. Archetypische voorstellingen De werkwijze voor het berekenen van de persoonlijkheids- en zielskaart doet veel aan numerologie danken. Ook daar worden de cijfers van dag, maand en jaar van je geboorte opgeteld om bepaalde uitspraken te doen over je innerlijke en uiterlijke kwaliteiten. Tarot zou je een nog krachtiger instrument kunnen noemen. Met name de afbeeldingen van de kaarten van de Grote Arcana (het grote geheim) werken sterk in op je verbeelding en je onbewuste. Carl Gustav Jung noemde dergelijke beel…

De presocraten als pioniers van de westerse filosofie

Met de presocraten begint de westerse filosofie. Deze filosofen leefden in de periode van ongeveer 600-350 v. Chr. en worden zo genoemd omdat de manier waarop ze aan filosofie deden anders was dan de filosofie vanaf Socrates. De centra van de presocratische filosofie waren de Griekse steden in het westen van Klein-Azië en in Zuid-Italië. Van de vele werken van presocratici is niets volledig bewaard gebleven. Bijna alles wat we vandaag over hen weten, is ons overgeleverd uit geschriften van latere antieke auteurs die uit het werk van hun voorgangers citeren. De voornaamste van deze auteurs zijn Aristoteles en de historicus van de filosofie, Diogenes Laertius. Een belangrijk thema van de presocratici was de vraag naar de oorsprong van alle dingen (het arché, oerbeginsel). Andere onderwerpen waren ethiek, theologie en politieke filosofie. Daarnaast hielden veel presocraten zich ook bezig met wiskunde en natuurwetenschappen.

Presocraten? Met "presocraten" bedoelt men de vroege …