Doorgaan naar hoofdcontent

Iedereen beroemd?

In de film ‘Iedereen beroemd’ van Dominique Deruddere zien we hoe een volstrekt talentloos meisje door haar vader gepusht wordt om het te maken in de muziekbusiness. Lachen, gieren, brullen natuurlijk, want we begrijpen wel dat dit onderdeurtje van een zangeres de risee gaat worden van heel die historie. Datzelfde gevoel roepen nu ook al die jongens en meisjes van “Idool” bij me op. Dat plus een misselijk makende plaatsvervangende schaamte wanneer ze met hun iele, vlakke, emotieloze, onmuzikale stemmetjes om aandacht schreeuwen.

Ach, ik word er zo moe van, van dat telkens weer fulmineren tegen de oppervlakkigheid en het bejubelen van de middelmaat. En dat andere programma, hoe heet het ook weer. Star Academy! Waar zijn die sterren dan? En waarom zou ik ze dan precies als sterren moeten beschouwen? Kan u me dat uitleggen? Zijn zij sterren omdat ze de juiste look hebben? Of omdat ze met het zelfvertrouwen van een door de spotlights verschroeide ancien de pers te woord staan? Ik dacht van niet, maar ik behoor blijkbaar tot een quantité négligeable van oude zeurpieten. Toch blijf ik met het gevoel zitten: om in deze tijd ster te worden moet je eigenlijk niks niemendal kunnen. En dan te bedenken dat er in ons klein landje zoveel echte talenten rondlopen die nauwelijks het beleg op hun boterham verdienen.

Wat ik helemaal mysterieus vind, is dat die jongens en meisjes werkelijk beginnen te geloven dat ze als zanger of entertainer wat voorstellen. Al die wimmetjes en pimmetjes en opgefokte consorten mogen dan wel cool, hip en trendy zijn, ze kunnen mij niet bekoren. Maar laat hen dat vooral niet tegenhouden om verder te doen. Het feit blijft immers dat programma’s zoals Star Academy, The Voice en Idool het goed doen op de buis. Mij rest dus niets anders dan stilletjes in mijn hoekje te gaan zitten brommen. Wat ik hiermee ook gedaan heb.
(wordt vervolgd, ik ga even naar The Voice kijken, kwestie van wat bij te tanken voor een volgende beschouwing).


Auteursrecht: Jules Grandgagnage

Reacties

Populaire posts van deze blog

Plato's allegorie van de grot: hoe word je filosoof?

In het zevende boek van zijn dialoog 'Politeia' (de Staat) laat de Griekse filosoof Plato zijn personage Socrates een verhaal vertellen dat nu bekendstaat als 'de allegorie van de grot'. Waar gaat dit verhaal precies over en, vooral: wat wilde Plato hiermee bereiken? Om dit te begrijpen is het nodig om wat meer over Plato's Ideeënleer te weten en hoe hij de taak van de filosoof-koning zag. De tocht uit de duistere grot en haar bedrieglijk schaduwspel naar het licht en de werkelijkheid van de Ideeën is het pad dat elke filosoof-regeerder volgens hem moet volgen.

Situering binnen de dialoog 'Staat' De tekst met de allegorie van de grot is te vinden in Plato's dialoog Staat, waarin hij zijn denkbeelden uiteenzet over de ideale staat. In deze ideale maatschappij heeft iedereen zijn taak, van arbeider en soldaat tot filosoof en staatsman. Voor Plato (4e eeuw v.Chr.) is de beste staatsman (regeerder) tevens een filosoof, omdat die geacht wordt de meeste wijs…

Elizabeth Barrett schrijft Sonnets from the Portuguese als liefdesverklaring aan Robert Browning

Elizabeth Barrett Browning (Coxhoe Hall, nabij Durham (Engeland), 6 maart 1806 – Florence, 29 juni 1861) was een politiek geëngageerde, hoogontwikkelde protofeministe en vooral een van de meest vooraanstaande dichters van het Victoriaanse tijdperk. Haar poëzie was tijdens haar leven zowel in Engeland als in de Verenigde Staten bijzonder populair. Een verzameling van haar laatste gedichten werd kort na haar dood gepubliceerd door haar man, Robert Browning. Behalve om haar romance met deze dichter is zij nu vooral bekend om haar Sonnets from the Portuguese, een reeks liefdesgedichten die zij aan hem wijdde. De beroemdste versregel uit deze bundel is How do I love thee? Let me count the ways.
Jeugd Elizabeth werd geboren als oudste van elf kinderen, op een landgoed bij Durmham in Herefordshire. Zij was de eerste van haar familie die sinds lange tijd werd geboren in Engeland. Eeuwenlang woonde de familie Barrett, die van gedeeltelijk Creoolse afkomst was, in Jamaica. Daar baatten ze suike…

Websites over esoterie: het kaf en het koren

Esoterie zit in de lift. Dagelijks raadplegen talloze mensen hun horoscoop in de krant, en tarotlezers, mediums en allerlei zelfverklaarde paragnosten zetten professionele betaalwebsites op om goedgelovige klanten te vangen. Mensen nemen ook hoe langer hoe meer hun toevlucht tot alternatieve genezers die beweren betere resultaten te kunnen behalen dan de 21e-eeuwse wetenschap. En aan deze crazy hype lijkt geen einde te komen. Integendeel. New age is back, al is het eigenlijk nooit echt weggeweest. We worden omgeven door nieuwe heksen, esoterische zwevers, oosters levende westerlingen en charlatans allerhande die vooral hun eigen economie draaiende willen houden ten koste van 'onze' portemonnee. Om die verdwazing gaande te houden, is het essentieel dat het product gekaderd wordt binnen een esoterische filosofie. Door al die rook en verdwazing zou een mens op den duur vergeten dat esoterie ook ernstig kan worden bestudeerd.

Astrologie, alchemie en magie vormen de drie belangrij…