Doorgaan naar hoofdcontent

Computers veranderen mensenZijn wij niet al voor een deel cyborg geworden, half-mens, half-computer? Ik vraag me af welk effect dat buitensporig computergebruik heeft op onze geest. Misschien denken we sneller, zijn we in staat om meer informatie te ‘scannen’. Dat zijn dan de goede effecten. Maar ik vrees dat er ook een B-kant aan deze plaat is, die niet zo goed klinkt. Wat doet die stortvloed van informatie met je brein? Lees en sidder!

Computers veranderen mensen. Neem mij nu. Vroeger was ik een slome gast, tevreden met uitslapen, op tijd een borrel en een lief om tegen te leuteren. Iets van de onrust van al die megahertz is echter in mijn lijf gekropen. Via mijn vingertoppen, langs mijn ellebogen tot helemaal achter in mijn schedel. Via mijn ogen die elke seconde miljoenen pixels verslinden. Via mijn oren die elke dag gigabytes informatie te verwerken krijgen. De hele dag jaag ik mezelf af. Naar sneller, meer en beter. Allemaal de schuld van de chip. En van Bill Gates natuurlijk, die de T-Ford van alle besturingssystemen op de markt gooide. Vóór Bill keken wij wat meewarig naar die onbetaalbare dingen. Op de zevende dag schiep Hij Windows. En wij? Wij grabbelden ernaar. Want wij wilden erbij horen. Iets van die technologische graantjes meepikken. Ha! Maar wij betaalden er de prijs voor!

Mijn ogen zijn versmald tot beeldschermmoeë spleetjes en mijn conditie is nul komma nul. Nog erger is het gesteld met mijn geestelijke gezondheid. Door de computer ben ik heel ongeduldig geworden. Ik wil alles snel klaar hebben. Dit artikel, mijn vrouw, mijn belastingaangifte. Luisteren? Dat kan ik helemaal niet meer. Na twee seconden begin ik in een gesprek al naar een externe link te zoeken. En sinds Doom en Wolfenstein schiet ik op alles wat beweegt. In gedachten weliswaar, maar toch. Als de postbode voorbij fietst, kan ik het niet laten om een raket op zijn voorwiel af te schieten. In mijn verbeelding zie ik hem dan een perfecte parabool maken over zijn stuur. Mooi is dat. Ik beweeg me ook schichtiger door het huis. Achter elke hoek vermoed ik een bad guy. Om de vijf minuten controleer ik mijn Health. Met minder dan 90 procent ga ik op zoek naar voedsel. Ik plunder de koelkast, ruim de left-overs op. Pas dan ga ik het net op. Scannen naar dingen die me interesseren. Een enquête. Is Martina Hingis de knapste tennisspeelster? No way, Kournikova rules! Nieuws: Bush maakt lelijke val en verklaart meteen de oorlog aan Noord-Korea. Pff, so what? Hij weet Korea niet eens liggen. Mussen sterven uit. Sprinkhanen doen het goed. Beurs crasht, minirok in opmars.

Na een uur klikken en lezen ben ik op de hoogte van alles wat er reilt en zeilt in de wereld. Maar ik voel dat ik op springen sta. Te veel is trop en trop is te veel. Ik moet snel wat data lozen of ik word gek. En mijn vrouw luistert nooit als ik begin te razen over Bush en de mussen. Ik ruk de buitendeur open, op zoek naar slachtoffers. Maar het is nog donker. Een zwerfhond loopt jankend weg als ik hem de enquête over de mooiste tennisspeelster voorleg. Ha! Daar is de postbode! Ik sleur hem van zijn fiets en bedelf hem onder de nieuwtjes. Zijn hoofd begint te zwellen, maar ik ga ongenadig door. Na het nieuws over Korea zakt hij als een pudding in elkaar. Ik gris mijn post uit zijn handen en klap de deur dicht. Als hij na een kwartier op zijn fiets voorbij zwijmelt, schiet ik nog een warmtegeleide raket af op zijn achterlicht.

Allemaal de schuld van Bill en zijn bende. Bill is een mind-fucker. Hij ontnam ons onze rust en overklokte ons tot we flipten. En hij maakte van het postbodeschap een gevaarlijk beroep. Voor zijn straf zouden we hem in een grot voor een pc moeten zetten, met zijn hoofd in een klem. Plaatjes absorberen tot hij murw is. Tot hij gelooft dat het allemaal echt is..Tot hij even prettig gestoord is als wij. En als zijn Health gezakt is tot minder dan vijftig procent? Dan geven we hem een Apple.
Auteursrecht: Jules Grandgagnage

Reacties

Populaire posts van deze blog

Plato's allegorie van de grot: hoe word je filosoof?

In het zevende boek van zijn dialoog 'Politeia' (de Staat) laat de Griekse filosoof Plato zijn personage Socrates een verhaal vertellen dat nu bekendstaat als 'de allegorie van de grot'. Waar gaat dit verhaal precies over en, vooral: wat wilde Plato hiermee bereiken? Om dit te begrijpen is het nodig om wat meer over Plato's Ideeënleer te weten en hoe hij de taak van de filosoof-koning zag. De tocht uit de duistere grot en haar bedrieglijk schaduwspel naar het licht en de werkelijkheid van de Ideeën is het pad dat elke filosoof-regeerder volgens hem moet volgen.

Situering binnen de dialoog 'Staat' De tekst met de allegorie van de grot is te vinden in Plato's dialoog Staat, waarin hij zijn denkbeelden uiteenzet over de ideale staat. In deze ideale maatschappij heeft iedereen zijn taak, van arbeider en soldaat tot filosoof en staatsman. Voor Plato (4e eeuw v.Chr.) is de beste staatsman (regeerder) tevens een filosoof, omdat die geacht wordt de meeste wijs…

Ken jezelf: Tarot persoonlijkheidskaart en zielskaart

Wie zijn geboortedag, geboortemaand en geboortejaar kent, en een eenvoudige cijfersom kan maken, kan snel zijn persoonlijkheidskaart en zielskaart van de tarot berekenen. Heb je die twee getallen, kijk dan vervolgens naar de betekenissen van de bijbehorende tarotkaarten van de Grote Arcana. Je kunt het als spel opvatten of als spirituele gids. De gebruikte tarotkaarten uit 1889 werden ontworpen door de Zwitserse occultist Oswald Wirth, die zich baseerde op de Tarot van Marseille. Archetypische voorstellingen De werkwijze voor het berekenen van de persoonlijkheids- en zielskaart doet veel aan numerologie danken. Ook daar worden de cijfers van dag, maand en jaar van je geboorte opgeteld om bepaalde uitspraken te doen over je innerlijke en uiterlijke kwaliteiten. Tarot zou je een nog krachtiger instrument kunnen noemen. Met name de afbeeldingen van de kaarten van de Grote Arcana (het grote geheim) werken sterk in op je verbeelding en je onbewuste. Carl Gustav Jung noemde dergelijke beel…

De presocraten als pioniers van de westerse filosofie

Met de presocraten begint de westerse filosofie. Deze filosofen leefden in de periode van ongeveer 600-350 v. Chr. en worden zo genoemd omdat de manier waarop ze aan filosofie deden anders was dan de filosofie vanaf Socrates. De centra van de presocratische filosofie waren de Griekse steden in het westen van Klein-Azië en in Zuid-Italië. Van de vele werken van presocratici is niets volledig bewaard gebleven. Bijna alles wat we vandaag over hen weten, is ons overgeleverd uit geschriften van latere antieke auteurs die uit het werk van hun voorgangers citeren. De voornaamste van deze auteurs zijn Aristoteles en de historicus van de filosofie, Diogenes Laertius. Een belangrijk thema van de presocratici was de vraag naar de oorsprong van alle dingen (het arché, oerbeginsel). Andere onderwerpen waren ethiek, theologie en politieke filosofie. Daarnaast hielden veel presocraten zich ook bezig met wiskunde en natuurwetenschappen.

Presocraten? Met "presocraten" bedoelt men de vroege …